Zhodnocení účasti A64 Grygov A v 1. lize 2014/15

Původní plán po sestupu z extraligy družstev byl pokusit se o okamžitý návrat do nejvyšší soutěže. Bohužel těsně před koncem přestupního termínu opustil naše řady IM Jaroslav Bureš a v krátkém časovém období jsme nedokázali sehnat žádnou adekvátní posilu. Elově jsme tak patřili do průměru soutěže, což se nakonec i potvrdilo.

Zahajovali jsme na půdě nováčka z Opavy. Bohužel se nemohli zúčastnit IM David Kaňovský a IM Radek Sluka a po vyrovnaném boji jsme prohráli 3,5:4,5. Poté následovali tři vítězné zápasy proti slabším družstvům – Duras Brno B, Chrudim a Panda Rychnov. Ve všech jsme sice plnili úlohu favorita, přesto výrazná vítězství potěšila a vlila nám do žil trochu opia optimismu.

Bohužel naděje nám vzal hned první povánoční zápas ve Zlíně. Zde se nezadařilo Pepovi Obšivačovi a když hrdina úvodních kol Petr Švancara zcela otočil vyhranou partii, prohráli jsme 3,5:4,5. Následovali tři zápasy proti nejvýše nasazeným družstvům. Nejprve prohra v Kroměříži v zápase, kde rozhodně šance byly, leč zůstaly nevyužity. Poté asi nejpovedenější zápas proti Orlové. Ta nastoupila s dvěma velmistry, nám naopak náš lídr chyběl, přesto jsme vyhráli dokonce 6:2. Na zápas proti vedoucímu celku – Durasu Brno jsme odjeli opět v oslabené sestavě a celkem zaslouženě vysoko prohráli.

Poslední tři kola jsme hráli jen o čest a slávu (postup ani sestup nám už nehrozil), přesto prohry se Starým Městem a Lokomotivou Brno nepotěšily. Alespoň trochu jsme se ukázali v posledním kole, když jsme Frýdek – Místek B těsně, leč zaslouženě porazili, což v konečném hodnocení znamenalo 8. místo, což příliš k chlubení není. Jasně se ukázalo, že i 1. liga je silná soutěž, kterou nelze odehrát bez maximálního nasazení a zvítězit v ní může jen silné družstvo s trochou štěstí.

K výsledkům jednotlivců – první tři desky bránili hráči, kteří v našem klubu působí dlouho, ale aby mohli hrát i soutěž nejvyšší, museli přestoupit do jiného klubu, takže u nás byli hosty.

Jedničkou byl IM Richard Biolek mladší, získal 5,5/10, mohl uhrát o něco více, ale +1 na 1. desce je slušný výsledek. Dvojku také spolehlivě pokryl  IM Dejf kaňovský – 6/9, bez prohry. Dejf hrál jednoduše – když byly naděje na výhru, bojoval jak lev, když ne, spokojil se s remízou. Já jsem na třetí uhrál 7,5/10. Nutno říci, že jsem měl lehčí soupeře než Junior a Dejf, takže výsledek je přiměřený.

Na čtyřce působil IM Radek Sluka. Radek je rozený bojovník, jedinou remízu utrpěl až v posledním kole. 3,5/6 je slušný výsledek, škoda, že Radek nemohl hrát častěji. Pětku měl na starost FM Pepa Obšivač. Pepa je naší dlouholetou oporou, dokázal to i letos – 6/10 je dobrý výsledek, navíc Pepa výrazně pomáhal i v Béčku. Další dva hráči toho moc nenahráli – Jirka Novosák po dvou nulách ztratil chuť do hry, Pepa Zedník hrál rovněž jenom dvakrát a jednu remízu urval. Nutno říci, že Pepa byl jednoznačnou oporou Béčka. Výraznou oporou byl (jako již 20 let) Jakub Fuksík – odehrál všech 11 kol a získal 6 bodů. Po startu 4/5 určitě čekal více, ale druhá polovina byla slabší.

Dobře si zahrál a slušného výsledku dosáhl Petr Švancara – 4,5/9. 50% je pěkných, před sezónou by je Petr možná bral, ale po startu 3/3 určitě mohl uhrát i více. Jak je uvedeno výše, zlomem byla nepovedená partie ve Zlíně, ale svou roli ve druhé půlce soutěže hrála i únava, neboť Petr hrál i za Béčko takřka všechny partie a hrát každou neděli není jednoduché. V každém případě poděkování za obětavost!

Ostatní hráli méně a navíc se jim nedařilo – Petr Zatloukal – 0,5/4, Jarda Šobáň 1 ze 4, Víťa Musil 1,5/5, Jirka Navrátil mladší 0/1. Světlou výjimkou byl Libor Zvolánek, který nechal vzpomenout na svou dlouhou extraligovou kariéru – 1,5/2.

V 1. lize a zároveň v Áčku debutoval i nadějný Jáchym Bareš – jednu partii rutinovaně zremizoval, ve druhé stál na pokraji výhry, ale chvilková nepozornost ho stála celý bod. V každém případě má všechny předpoklady být v následujících letech oporou týmu.